Forgifter du hunden din uten å vite om det?

De fleste av oss vet at hunden ikke skal ha sjokolade da de kan få teobrominforgiftning av dette. Men sjokolade er ikke den eneste «menneskematen» hunden din kan bli skikkelig syk av…jeg har prøvd å lage en liste over ting som kan være skadelig for hunden din…

Sjokolade

Sjokolade inneholder xantinalkaloider, blant annet teobromin. En dødlig dose teobromin  er ca 100-200 mg per kilo kroppsvekt, men selv doser på 20 mg/kilo kroppsvekt kan gi forgiftningssymptomer. Mengden teobromin varierer veldig mellom forskjellige sorter sjokolade. Mørk sjokolade inneholder som regel ca 10-15 mg teobromin per gram, mens melkesjokolade inneholder ca 2 mg per gram. Det er altså farligere å spise den mørke sjokoladen enn den lyse. Men hunden vet ikke dette og spiser gladlig all sjokolade den kan få…

Løk

Vanlig (kepa)løk og til en viss grad hvitløk inneholder ett stoff som heter tiosulfat . Det kan være livsfarlig for hunden din da dette stoffet kan føre til nedbryting av de røde blodcellene, kalt hemolytisk anemi…dette er at de røde blodcellene blir skadet og ikke greier frakte oksygenet rundt i blodet slik det skal. Det finnes endel hundevalper har dødd på grunn av tiosulfat som de har fått i seg via eksempelvis barnemat, som inneholder løkpulver. Små mengder er vanligvis ikke et problem for voksne hunder, så lenge det ikke gis gjentatte ganger over tid. Da kan til og med små mengder være kritiske.

Gjærbakst

Gjærbakst kan være skadelig for hunder, fordi gjærdeig blir omdannet til alkohol i magen hos dyrene. Hunden din kan faktisk bli alkoholforgiftet av gjærdeig.

Kalkunskinn

Kalkunskinn kan forårsake akutt betennelse i bukspyttkjertelen, en alvorlig og ofte dødelig tilstand. Det er imidlertid ingen god dokumentasjon på dette, utover den vite som finnes i forbindelse med at større inntak av fet mat kan gi pancreatitt hos enkelte dyr

Xylitol

Søtningsstoffet xylitol selv i små mengder kan føre til kraftig fall i blodsukkeret hos hunder og at de kan få blødninger, levesvikt og dø. En hund som har fått i seg tre til fire biter tyggegummi med xylitol bør behandles av veterinær. Et gram xylitol kan være farlig for en middels stor hund.

Druer/Rosiner

Vindruer og rosiner inneholder et ukjent giftstoff som kan gi hunden din livstruende akutt nyresvikt. Oftest skjer det en mage/ tarm irritasjon, oppkast og diaré allerede 2 timer etter inntak. Hos visse hunder kan så få som 7 rosiner fremkalle forgiftningstegn. En vindrue eller rosin kan ikke skade de fleste hunder ( kommer litt an på størrelse) mens det er grunn til bekymring hvis hunden har spist flere vindruer eller rosiner. Men så lite som en rosin eller en drue kan forårsake død hos små hunder ( inntil 5 kg. ) På den annen side kan noen hunder spise både rosiner og druer uten at de lar seg merke med det. Vanligvis er ikke noen få druer noe problem, men det kan også få fatale følger.

Valnøtter

Vanøtter kan gi blærestein hos hund

Kakaobark

Mange har kakaobark som pynt i hagen, i blomsterbed o.l. Dette er farlig for hunder, se sjokolade.

Humle

Humle er en plante som finnes i norsk fauna. Denne planten kan medføre akutt hypotermi hos hunden din. Dersom du har en hunderase av type mynder bør du være spesielt oppmerksom ettersom de er ekstra overfølsomme for humle. Gi heller ikke hunden din øl med humle i seg, men det skulle vel være unødvendig å nevne!

Koffein

Koffeinforgiftning hos hunder er som regel relatert til sjokoladeprodukter, men koffein finnes også i mange andre produkter som du ikke må gi hunden din.Dette inkluderer: Kaffe,colaholdig drikke (coca cola, pepsi etc),sportsdrikker, energidrikker (Burn, Battery etc), Te, en del smertestillende medisiner, kakao og sjokolade

Ibux og Paracet

er giftig for hunden din og må ikke gis. All medisinering av hunden din skal gjøres i samråd med lege…selvmedisinering av hunden kan i verste fall føre til døden for hunden.

Julestjerne

Jeg er usikker på symptomene, men jeg vet at de er giftige for hunder (og alle andre)

 

Mine kilder er:

Sørlandets dyreklinikk

Hundeskolen på Vgnett

Wikipedia

 

Da jeg satte meg ned og begynte å søke på dette så fikk jeg mange aha-opplevelser, og fant ut at jeg kunne dele mine ahaer med dere, slik at kanskje fler får seg en aha-opplevelse….

Om du vet om noe som mangler på lista, skriv det i kommentarfeltet så legger jeg det inn i lista

#forgiftning

#hund

#farlig

 

Reklame

10 kommentarer om “Forgifter du hunden din uten å vite om det?

 1. Så bra at du sier i fra om og deler denne informasjonen! 🙂
  Søstera mi har hunder, men hun jobber jo på en veterinærklinikk så hun har nok hørt om det meste av dette. Men det er mange der ute som ikke vet, og da er det viktig at noen deler slik informasjon med resten av verden. Supert!

  Liker

 2. Flott du skriver om det! Jeg har alltid vært veldig obs på det. Spesielt sjokoladen. Gamle folk ga vist alltid d før i tiden, nå får jo ikke de stakkars hundene noe gost 😛 Nei flere burde snart få vite om det, så tommel opp for deg 😉

  Liker

 3. Mange «fallgruver» om en ikke er OBS! Tenkte også på julstjerne (blomsten) og Macadamianøtter, i disse juletider.
  Jeg måtte til dyrlegen med alle tre bikkjene (Tinka, Frisbee og Isha), fordi én av dem hadde spist opp kokesjokoladen. Vi visste ikke hvem av dem. Etter de fikk brekkmiddel alle sammen, viste det seg at Frisbee var den skyldige.

  Liker

 4. Carina Josefine: Uff det er så kjedelig da de spiser ting de ikke skal….med labrador i hus kjenner vi til den problematikken, men heldigvis har det gått bra så langt….Julestjerne hadde jeg helt glemt, takker 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s